Therapie met tosti’s

Marianne van der Hoeve heeft een praktijk die zich richt op de zoekende mens. Mensen die niet meer weten wie ze zijn, hoe ze moeten leven en met vraagtekens zitten. Marianne weet als geen ander dat de huidige maatschappij ontzettend veel van mensen vraagt, en dat pillen geen oplossing zijn. Marianne weet raad, met allerlei soorten andere therapie.

Lokaal 5.11, derde etage (goed duwen, deur klemt!)

“Goedemorgen allen, dag Hans wat fijn dat jij er ook weer bent. Heeft iedereen zijn mandje mee? Vandaag gaan we het over de goede ingrediënten hebben hoe je de beste tosti maakt. Daarbij luisteren we goed naar onze smaak en proberen we ook in contact te komen met de tong. Wat zeg je, Kim? Kaas beschimmeld? Wanneer heb je die gekocht dan, je kunt kaas ook niet weken bewaren. Toen we begonnen met deze therapie? Kaas kan echt niet drie maanden in de koelkast liggen, Kim, niet zo gek doen. We beginnen met de basale vraag: Wat heb ik nodig voor een to-, Ja, Lenny, ik weet dat we al een tijd bezig zijn met tosti’s en ik weet ook dat iedereen ondertussen weet wat er op een tosti gaat, maar dat doet er niet toe. Lenny, kun je vertellen waarom je nou zo reageert? Ik zie namelijk dat het je echt iets doet. Vind je het moeilijk om dingen voor een meerdere keer te horen of te moeten onderzoeken? Dat heb je ook in je leven. In je leven komen meerdere dingen steeds voorbij. Neem vrienden, die komen en die gaan, en iedere keer kun je denken: dit heb ik al gehad, ik vind dit niet interessant, maar je kunt het ook zien als een nieuw leerproces en een test om met de ervaringen van de vorige keer, opnieuw naar hetzelfde fenomeen te kijken. Klinkt dat goed, Lenny? Hans, niet de randjes van de kaas opeten!

Oké, iedereen ogen dicht nu. Neem de boterham in je hand en voel hoe deze voelt. Is het zwaar? Hoe voelt de structuur, Nicolette ogen dicht, ga even in de boterham. Praat met de boterham, wat zegt hij of zij tegen jou? Is het een vrouw of een man? Vindt ze het fijn om hier te zijn? Ziet hij op tegen het hete tosti-ijzer? Vraag het. Hier nemen we even een minuutje voor.

Oké, we doen nu de andere boterham. Neem het in je hand. Voelt deze anders dan de vorige? Heeft deze meer gewicht, en zo ja, wat betekent dat? Misschien heeft deze boterham meer meegemaakt. Net zoals jullie. Sommigen van jullie komen net kijken als een jong blaadje, en de anderen hebben al veel ervaringen opgedaan. En wat deed dat met jullie? Heeft dat jullie gevormd? Is het daarom dat jullie nu hier zijn, waar je hulp voor wilt? Voel het aan, vertel het aan de boterham. Pak desnoods een potlood en schrijf het op. Voel je vrij, schrijf alles op wat in je opkomt. Maar onthoud, wat je opschrijft, vertel je ook aan de boterham.

Goed allemaal. Heel goed gewerkt! Hans, goed geconcentreerd. Ik wil even een pauze. Dit was heel zwaar, ja Kim ik snap het, goed gedaan. Ga allemaal even een frisse neus halen, eet iets. Ik zie jullie zo terug.

Welkom, fijn dat iedereen er nog steeds is. Ik zag net op de klok dat we nogal lang stil hebben gestaan bij de boterham en ik heb hierna nog een afspraak bij de pedi- enfin, we gaan snel door.

Kaas. Kaas is een essentieel onderdeel van de tosti. Ja, Kim, alles is belangrijk, maar kaas is toch wel net iets belangrijker. Kaas moet goed gesmolten zijn, maar niet te veel zodat het hele tosti-apparaat onder zit. Het gaat om balans. En dat is een mooi begrip om deze week over na te denken. Wat doet balans met jou in je leven, heb je balans? In hoeverre zoek je balans? We stoppen zometeen de broodjes in het apparaat, en dan wil ik dat iedereen om de minuut even kijkt naar de tosti en goed de kaas bekijkt. Er gebeurt namelijk iets met de kaas. Het gaat zweten. Kan iemand mij vertellen wat ik hier mee wil aankaarten? Nicolette, nee, bewegen is belangrijk, maar daar hebben we het nu niet over. Lenny? Nee, ook geen persoonlijke hygiëne. Nee, ik wil het hebben over dat we de kaas dwingen in de hitte, en we de kaas uit zijn comfortzone halen. De kaas komt in een nieuwe omgeving met andere factoren en vindt dit spannend en misschien wel ongemakkelijk. Denk daar maar eens over na. Hoe gebeurt dit in jouw leven? Gebeurt het eigenlijk wel in jouw leven en waarom wel of waarom niet? Wat doet uit-je-comfortzone-gaan voor jou als mens?”

“Wil iedereen weer gaan zitten en zijn of haar tosti voor zich leggen. We sluiten af met de ogen dicht te doen en een minuut stilte, Kim. Geen zorgen dat komt zo, maar eerst doe ik een ronde tosti-lezen.

Oké, dan mag iedereen afstand nemen van zijn tosti en kom ik even kijken. Lenny, als eerst de jouwe. Kun jij iets vertellen over jouw tosti? Hm-hm. Hm-hm. Ah, wat goed ja. Dus je voelde dat de pesto door de boterham wilde dringen? En heb jij dat ook met jouw vader? Is dat de reden waarom je vader nu in het ziekenhuis ligt? Hm-hm. Ja precies, heel mooi gesproken. Bedankt voor je openheid.

Oh, jeetje, ik zie nu ineens dat het al tijd is. Dan wil ik jullie vragen of iedereen zijn of haar tosti meeneemt naar huis en daaruit een vorm snijdt. Gewoon, uit de vrije pols.

Toedeloe, en onthoud! De tosti is meer in je leven dan je denkt. Dag Hans.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s