Gelach en gelacht

Iedereen lacht.

Nep of echt,
breed of smal,
hard of stil.

Het maakt niet uit, lachen is sociaal gebruik. Ik dacht altijd dat écht lachen een lach is die je niet kan onderdrukken omdat de persoon tegenover je iets grappigs vertelt, dus lachen omdat je het echt geestig vindt. Dat je een lach voelt opborrelen ergens in je onderbuik, zo naar boven. Bruwwp en het is eruit. Janken, tranen, gieren. En je lacht.

Of onbewust uitlachen. (Bewust uitlachen is gewoon een humorkwestie. Leedvermaak.) Andere kwestie. Het stiekem lachen als iemand wordt aangereden door een auto. Een auto die met 80 km/u vol op iemand inrijdt. De chauffeur was aan het bellen met een vodka on the rocks in zijn andere hand. Het is niet grappig, maar uit zenuwen lach je toch. En hard. Je kan niet meer stoppen. Wanneer maak je dit mee? Hoe weet je lichaam hoe het moet reageren op zo’n incident? Moet je huilen? Misschien ken je die persoon helemaal niet, dus waarom emotioneel huilen. Gillen? Hysterisch kind! Lachen dan maar. Alles weglachen.

Lachen uit zenuwen is sowieso erg slim. Je lacht, dus je bent vrolijk. Niemand die vraagt waarom je zo boos of verdrietig kijkt. Niemand ziet je zenuwen -naïeve gedachte overigens-, en je kan ongezien wegglippen.

Maar er is iets anders. Lachen heeft een doel. (En ik bedoel niet het feit dat als je lacht -geforceerd-, je je ook vrolijker vóelt. “Probeer maar, laten we allemaal tegelijk lachen 1… 2… 3.. GAAN!”) Glimlachen, daar heb ik het over.

Glimlachen naar mensen is niet exclusief voor onze flirt, nee het is ook voor een positieve benadering der mensch. Boos kijken, tja dan kom je ook weer zo boos over en als je glimlacht wordt diegene licht en vriendelijk in het hoofd. Vriendelijke benaderen en je krijgt vriendelijkheid terug. Wat heerlijk makkelijk weer! Gewoon lachen en alles komt goed.

Advertenties

2 gedachtes over “Gelach en gelacht

  1. Mooi geschreven! Ik hou van lachen en glimlachen en probeer het iedere dag weer een aantal keer te doen (wat niet echt moeilijk is, want ik vind al heel snel iets grappig of leuk!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s