Minuutkeuze

Er zijn weinig minuten die veel tumult hebben veroorzaakt. Een minuut is kort. Een minuut op een mensenleven. Nihil. Maar een minuut in de media, en dan vooral in de televisiewereld, is belangrijk. Keuzes in de televisiewereld worden per seconde gemaakt, niet per minuut. En dan zijn er per minuut zestig keuzes nodig.

Dé minuut. Ik heb het natuurlijk over De Minuut bij De Wereld Draait Door. Muziek hoort bij een show zoals De Wereld Draait Door. Het programma is er iedere doordeweekse dag en duurt ongeveer 45 minuten. Het heeft drie interviews met tussendoor cruciale korte onderbrekingen. Eén daarvan is de muziek. Iedere dag is er weer een andere band die een minuut ons mag plezieren, wat vaak nogal tegenvalt.

Sterke beslissing, gewoon één minuut muziek laten horen en dan is het ook klaar. Ga eens na, zoveel bands die er optreden. Het kan gewoon niet zo zijn dat het merendeel van de bands leuk is. Alleen overdreven gemakkelijke en snel-onder-indruk-zijnde mensen vinden alles indrukwekkend en interessant. Ik neem aan dat de doelgroep van DWDD maar een klein deel van dit soort mensen in het bezit heeft. Dus een minuut is prima. Dan ben je er snel vanaf. Vind je een band écht leuk, dan is dat een zorg voor later. Met een slecht humeur het volgende interview ingaan, is nooit wat Matthijs heeft gewild. “Een minuut, en geen seconde langer!”

Maar bij iedere aflevering volg ik #DWDD erbij op Twitter en lees commentaar over De Minuut. Wat voor gezeur er dan volgt, iedere dag is het weer hetzelfde. Voornamelijk over de kortheid van De Minuut. Bands zouden te weinig respect krijgen, de bands moeten langer spelen. “Muziek komt niet tot zijn recht met één minuut!” Allerlei opmerkingen waarbij de kortzichtigheid van de mens weer eens irritatie oplevert. Het is een verkooptruc, dat blijft staan. De bands krijgen er naamsbekendheid door. Misschien helpt die minuut er wel bij. Mensen prikkelen, laten bewonderen en niet teveel bloot geven.

De Wereld Draait Door is, ondanks Giel ons soms anders doet vermoeden, geen bron voor de vangst van nieuwe singer-songwriters. Het gaat om de gasten, de diepgaande interviews -dat laat ons soms ook in de steek-, Matthijs die zijn stropdas losjes schikt en zijn hand nonchalant door zijn haar doet en zijn ogen laat twinkelen. Het gaat om Claudia die opkomt voor de onafhankelijke vrouw en het belang van het koningshuis in dit nationalistisch land. Muziek is ter ontspanning van de bovenstaande voorbeelden. Behalve als DeWolff speelt, dan kan het mij niet lang genoeg zijn en moet de hele uitzending om de muziek draaien, Matthijs is het met mij eens.

Advertenties

3 gedachtes over “Minuutkeuze

  1. De wereld draait door is en blijft gewoon grotendeels een reclameprogramma waarin nietszeggende ‘sterren’ even over hun nieuwste vreselijke plaat of boek komen oreren. Op een paar goede momenten na is het dag in dag uit alleen maar gezeur over irrelevante zaken. En Van Nieuwkerk die het liefst alle aandacht op hemzelf gericht ziet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s