Leren voor journalist

Nieuws. Houd je van nieuws en dan vooral van zelf nieuws zoeken? Met een microfoon, camera of gewoon achter je laptop? Dan is de studie journalistiek iets voor jou!

Dit jaar was, apart. Het is een aparte, specifieke opleiding waar je, naar mijn idee, niets mee kunt. Ik heb namelijk het gevoel dat ik dit jaar niet veel geleerd heb. Laten we het ‘geproefd’ noemen. Ik heb dit jaar wel geproefd van journalistiek, radio en tv uitzendingen. Maar wat ik heb geleerd? Hoe een verslag oprolbaar moet zijn en wat een hectometerpaaltje is. Tja…

In het tweede jaar leer je interviews af te nemen en met radio om te gaan. Interviewtechnieken kunnen trouwens wel interessant zijn. Al denk ik dat je daar meer jezelf tegen komt. Kán ik iemand interviewen, heb ik daar de goede kwaliteiten voor? Je moet geïnteresseerd zijn, meteen de goede vragen stellen, iets ontlokken. Dit kun je of niet. Natuurlijk leer je in het tweede jaar hoe het moet en kun je het jezelf aanleren. Ik geloof dat het sommigen op het lijf geschreven, maar voor een ander een andere functie toch een beter idee is.

Deze studie is meer aftasten wat je leuk vindt. Je hebt straks een diploma journalistiek op jouw CV staan. Oké, en dan? Wat weet je nu eigenlijk. De dingen die je leert op deze opleiding leer je duizend maal sneller als je het in de praktijk oefent en dit heb je niet eens nodig. Je weet namelijk niets. Niets specifiek over politiek, de islamitische Koepel van de Rots, atomaire massa-eenheden of organismen categorieën prokaryoten en eukaryoten.

Waarin moet jij nu uitblinken? Omdat je zo goed bent in radio maken? Tegenwoordig worden modellen al actrices, wat moeten mensen van de kleinkunstacademie dan nog?

Waarom, Zora, heb jij dan voor deze opleiding gekozen. Nou, mijn beste, omdat het leuk tijdverdrijf is. Het is namelijk ontzettend leuk om eens mee te maken. En van te voren weet je nooit hoe iets in werkelijkheid is en hoe je er tegenaan kijkt tijdens de studie. Gelukkig heeft deze studie wel iets positiefs: een HBO-propedeuse.

Advertenties

12 gedachtes over “Leren voor journalist

 1. Ga je nu dan wat anders doen of niet? Ik heb er zelf voor gekozen om geen journalistiek te studeren, omdat ik a. een vwo-diploma heb (en ik dan hbo zou moeten doen) en b. je hebt het wel op universitair niveau, maar dan in Zwolle (ik woon zelf vlakbij Rotterdam), dus dat vind ik te ver weg. Maar ook omdat ik bang was dat het inderdaad een beetje oppervlakkig is. Misschien is oppervlakkig niet het goede woord, maar je begrijpt me denk ik wel.
  En nu studeer ik literatuurwetenschap, is heel leuk :)

  • Wat leuk dat je literatuur studeert! Ik wil volgend jaar Nederlands studeren op de UvA. P heb ik zo goed als binnen. Bevalt literatuur jou wel? Denk je dat je er iets mee kunt?

   • Nou ja, ik wil alsnog de journalistiek doen, maar daarvoor doe ik dan een praktijkstudie nieuwe media en journalistiek (soort van minor) in mijn vrije ruimte. Het bevalt me heel erg goed, ik vind het heel interessant! De meesten gaan er de uitgeverij mee in enzo, maar dat trekt me niet echt. Ik wil liever schrijven :)

 2. ’t is waar, ik studeer ook journalistiek, maar feit is dat heel veel journalisten geen diploma hebben. (of het is een diploma geschiedenis, sociale wetenschappen, …)
  ben benieuwd naar de kansen eens ik afgestudeerd ben.. :)

 3. Dit is wel een beetje herkenbaar ja. Ik doe zelf het MIC en dan afstudeerprofiel Redactie en Mediaproductie, maar soms denk ik echt, ‘wat heb ik in godsnaam geleerd?’ En ik kan eigenlijk niet bedenken… Maar na de zomer ga ik al naar mijn vierde jaar dus tja, ook zonde om nu nog te switchen haha.

  • Ja, als je al zo ver bent gekomen dan is het zonde om te stoppen.
   Ik zou goed kijken wat je hierna wilt gaan doen en wat je kunt en misschien al te specialiseren,
   maar ik neem aan omdat je al in het derde jaar zit, je dat al gedaan hebt.

 4. Je hebt volledig, de volle honderd procent, gelijk. Ook mijn grootste bezwaar tegen deze opleiding maar ik klamp me maar vast aan de gedachte dat het in het derde jaar beter kan worden

  • Tessa, volgens mij begrijp de essentie van mijn artikel niet helemaal goed.
   Lees hem nog eens rustig door.

   Als jij radio leuk vindt, grijp je kans en neem mijn plaats in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s