De kracht van Downton Abbey

Downton Abbey op tv. Weer een kostuumdrama, hoeveel zijn er in godsnaam wel niet. Het gaat ook altijd over hetzelfde. Een meisje die feministische trekjes heeft en niet wil trouwen. Toch wordt ze verliefd blabla. Downton Abbey heeft precies zo’n persoon, toch wordt zij onderbedolven door iets wat het programma zo ijzersterk maakt.

“Hallo, ik ben Jane Austen,” om maar een voorbeeld te noemen, “en ik wil niet trouwen. Mannen zijn niet voor mij. Nee, ik ben een vrouw met rechten. Ik ben stoer en onafhankelijk.” Zo gaat het bij haar en bij meerdere kostuumdrama’s. Om lichtelijk van te braken. Als je toentertijd echt zo was, had je het niet makkelijk. Sterker nog, je was gewoon niet zo. Dat zat er niet in. Allemaal geromantiseerd in die boeken.

Downton Abbey gaat over familie Crawley. Ze leven in een statig, enorm huis samen met hun bedienden. En daar schuilt de kracht, de bedienden. Normaal zie je eens een butler of dienstmeisje voorbij komen en soms ken je haar/zijn naam, maar in deze serie zie je ook het echte leven en problemen van de bedienden.

Weg met die rijke, egocentrische dochters van familie Crawley. Leer ons de bedienden kennen. Erg interessant om de hiërarchie te zien. Je hebt de butler, de baas van de bedienden. Daaronder vallen de persoonlijke hulpjes van heer en dame des huizes. Als ondergrond zijn de lakeien en natuurlijk de dienstmeisjes. De bedienden zelf hebben óok weer bedienden, maar die leren wij dan weer niet kennen. Zou misschien wat te ingewikkeld worden, maar waarschijnlijk wel erg interessant.

Ondertussen als de familie zich druk maakt om de oudste dochter die alles zou erven mits zij trouwde, gebeurt er ontzettend veel bij de bedienden. Er heerst absoluut geen leuke, fijne sfeer want iedereen aast op een ander z’n baan. Gemeenheid en samenspannen tussen de een, en romantische opbloeiïngen bij de ander.

Eén, iedere zaterdag 21:15

3 gedachtes over “De kracht van Downton Abbey

  1. Ja, ik zwicht er iedere keer weer voor. Misschien ook omdat ik dol ben op ergeren,
    maar vooral om de acteurs. Iedere keer weer komt er één door de screening die het gewoon is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s