Verbod op onverdoofd slachten

De vrijheid van godsdienst dreigt in gevaar te komen door het aankomend verbod op het onverdoofd slachten van dieren. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van fractievoorzitter Marianne Thieme van Partij van de Dieren.

CDA, ChristenUnie en SGP willen geen verbod. Zij vinden dat de vrijheid van godsdienst op deze manier bedreigd wordt. PvdA wil dierenleed verminderen, maar is ook bang dat de vrijheid van godsdienst aangetast wordt.

Joden en moslims lijden vooral onder het verbod. Het onverdoofd slachten van dieren is een ritueel onderdeel van de joodse en islamitische cultuur. Door het verbod kunnen zij hun geloof niet meer op de oorspronkelijke wijze hanteren.

Joden mogen dieren die eerst zijn ‘bedwelmd’, bijvoorbeeld met gas of met een kogel, niet eten volgens hun geloof. Jaarlijks worden er 2500 dieren koosjer geslacht. Koosjer is het direct doorsnijden van de hals van runderen, lammeren en kalveren. Volgens de Joodse Gemeente in Amsterdam eten tussen vierhonderd en zeshonderd Nederlandse gezinnen koosjer.

Eigenaar van de enige Koosjer slagerij in Amsterdam vindt het verbod op ritueel slachten pure discriminatie. Luuk Koole vertelt het volgende: “De politiek maakt zich druk over de laatste minuten van het dier. Maar wij kijken naar het hele leven. Dat zou de overheid ook moeten doen.” Hiermee verwijst Koole naar de bio-industrie.

Een meerderheid van de Nederlanders is voor het verbod van het onverdoofd ritueel slachten. Zeven op de tien vindt het verbod geen aantasting van de vrijheid van godsdienst. Dit blijkt uit peilingen van Maurice de Hond.

Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer aangenomen. VVD, Partij van de Arbeid, Partij voor de Vrijheid, SP, D66, GroenLinks en Partij van de Dieren stemde voor het wetsvoorstel. De Eerste Kamer buigt zich nu over het initiatief van Thieme.

2 gedachtes over “Verbod op onverdoofd slachten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s