Redenering over ’t Sarah-boek

Haar naam was Sarah is een bekend boek. Niet nieuw, iedereen heeft hem grijs gedraaid dus WAAROM dan een artikel over dit boek, Zora? Nou, dat zal ik jullie eens vertellen.

Ik kreeg het boek te leen van een vriendin, om hem te lezen voor een project voor het vak ‘cultuur’. We zouden een werkstuk maken over waarom dit boek zo lang populair is geweest en nog steeds ís. (Haar naam was Sarah heeft 80 weken onafgebroken in de top 10 van De Bestseller 60 gestaan. Door de verfilming heeft het boek in 2010/2011 daarnaast nog eens 12 weken op nummer één gestaan als bestseller.) Is het enkel omdat Tatiana de Rosnay zo goed schrijft, andere bestsellers op haar naam heeft staan of omdat het onderwerp daadwerkelijk zo populair is? Het onderwerp is, net zoals in het boek, in de doofpot gestopt.

Nu zal een gemiddelde romanlezer antwoorden: “Ik hoorde van een vriendin dat het een goed boek is, ook heb ik er veel over gehoord op televisie en gelezen op internet. Maar ik vind het ook een super interessant onderwerp en het is zo mooi geschreven (…)” blabla. Oké, duidelijk mee laten slepen omdat het een bestseller is.

Het verhaal is zielig, dramatisch, mooi, desalniettemin BIKKELHARD. Het is werkelijkheid. En hoe erg dit ook is, er hebben zich nóg ergere dingen afgespeeld in die tijd. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt, Joods zijn of een combinatie daarvan, hebben een hele andere kijk op dit boek dan jij. Jij, die het met een tissue en een kop thee op de bank leest om de volgende dag: “Mooi boek is het, ik heb hard lopen húilen!” tegen je vriendinnen te zeggen.

Antwoord op de vraag waarom het boek zo succesvol is, heb ik nog niet, we zijn druk bezig met het zoeken van informatie en bronnen. Nieuwsgierig ben ik wel.

Ik kan het niet laten iets over het boek te zeggen. Ik vond het thema “zwanger” wel passend, mooi en goed gevonden. Maar gadverdamme toch voorspellend. Natuurlijk heet het kind ‘Sarah’. De zwangerschap kwam in Julia haar leven, toen Sarah dat ook kwam. Het ging slecht met het onderzoek naar Sarah en het kind oogt ook slecht. Beetje jammer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s