Woede door bezuinigingen van kabinet op onderwijs

Studenten openen aanval

AMSTERDAM – Vierduizend studenten stonden 10 december op de Dam in Amsterdam. Ze demonstreerden tegen de bezuinigingsplannen van de overheid op het beroepsonderwijs.

“Zijn jullie nou zo dom of wij nou zo slim?” stond er op een groot spandoek. Maker Tijn Hoog (21) uit Hoofddorp schreeuwde samen met de rest van de demonstranten kreten tegen de bezuinigingsplannen van kabinet Rutte. “Zonder rijke ouders ben je verplicht om te stoppen na een paar jaar, ook al wilde je verder studeren. Lekker stimulerend, die overheid”, zei Tijn.

Studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen moeten vanaf 1 september drieduizend euro extra studiegeld gaan betalen. Zo wil het kabinet voorkomen dat studenten lui worden en opzettelijk langer over hun studie doen dan nodig is.

Studenten kunnen na hun bachelor een universitaire master volgen, waar nu nog dezelfde subsidies gelden als voor de bachelor of andere studies. Het plan is om de financiering voor de master te stoppen. Hierdoor kiezen de studenten waarschijnlijk minder snel voor een universitair vervolg. “Alleen rijke ouders kunnen de master betalen voor hun kinderen, eerlijk kan ik dit niet noemen”, aldus Tijn.

Volgens demonstrant Lisa Veldhoven (23) uit Amsterdam moeten langstuderenden nu stoppen met hun opleiding. “Als ik kijk naar mijn eigen situatie zou ik volgend jaar moeten stoppen met studeren en achter de kassa gaan zitten bij de Lidl”, zei ze boos. Lenen is volgens haar een oplossing als het niet anders kan. “Daarmee zadelt de overheid de studenten alleen maar meer op met een steeds hoger wordende schuld. Lenen gaat op een gegeven moment fout.”

Bron: ANP

Jesse Klaver van GroenLinks sprak op het podium de studenten toe: “In plaats van bezuinigen op het onderwijs is bijvoorbeeld het bezuinigen op gevechtsvliegtuig JSF een goed alternatief. Allerlei keuzes die we nu kunnen maken. Ik zeg daarom: toon lef en ga voor de toekomst.” GroenLinks had altijd al een duidelijke mening over het stimuleren van het onderwijs.

Naast Amsterdam waren er ook in Utrecht, Nijmegen en Wageningen demonstraties. In deze steden waren minder studenten dan in Amsterdam. In Nijmegen en Wageningen honderden en in Utrecht slecht tientallen. Dit bleekvooral te liggen aan de reclame die gemaakt is. “Op allerlei fora stond aangegeven dat we gingen demonstreren in Amsterdam. In Utrecht bijvoorbeeld was dat niet het geval en ging het alleen via mond tot mond reclame”, verklaarde Lisa. De studenten willen 21 januari in Den Haag op het Malieveld weer demonstreren en hopen op een hogere opkomst.

Tijn stond na vijf uur nog steeds te protesteren. Volgens hem moet de overheid zeker naar de studenten luisteren. Hij was zeer verrast dat er politici kwamen kijken en ook kwamen spreken. Zo voelt het voor hem dat het nuttig is wat ze vandaag deden. “Wat we nu moeten weet ik ook niet. Waarschijnlijk studeren voor politicus en dan alles weer veranderen.”

Een gedachte over “Woede door bezuinigingen van kabinet op onderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s