Nostalgie voor de meisjes

Wie kent haar niet, Floortje. Het jonge blonde meisje dat in elk boek weer een nieuwe gebeurtenis beleeft.

Floortje Bellefleur –begint er al iets te dagen?- woont met haar ouders en broertjes in een huis achter de bakkerij van haar vader. Het was een doorsnee meisje wat genoeg vriendinnetjes had en van dansen hield. Ze hield van dieren, dat is terug te zien in veel titels. (Floortje vindt een zeehond, Floortje helpt een hond.) Samen met haar beste vriendin Cynthia Clarke –oh ja!-, die altijd terug komt.

Grappig dat bij ‘Floortje vindt een zeehond’ het verhaal niet verder reikt dan daadwerkelijk de zeehond. Dat is het leuke van Floortje. Het is een kinderboek. Niet over nadenken en enkel hopen dat Floortje de zeehond redt en alles goed komt. Eigenlijk zijn kinderboeken ontzettend makkelijk, maar zie al die kritische kinderen maar eens te boeien.

Ik heb zelf de hele reeks ‘Floortje’ in de kast staan en heb er weer eens doorheen zitten bladeren. Het is echt nostalgie. Herkenning van namen, gebeurtenissen. Ik voelde weer de zomer van het kind zijn toen ik ‘Floortje gaat naar Texel’ lees en heb zin in mijn verjaardag na ‘Floortje is jarig’.

Maar ja, toen we de boeken lazen –hoe oud waren we? Acht?- hadden we geen problemen. Alleen over dat je geen toetje mocht. We hadden ook alle tijd voor onze hobby’s of ‘leuke’ dingen en geen verplichte dingen. De hele dag in het gras in de zon ‘Floortje’ lezen kon makkelijk.
Ga nu maar eens zitten in het park met een stapel ‘Floortje’s naast je.

De Floortje-serie is geschreven door Cok Grashoff. Hij schreef in 1968 het eerste boek over Floortje onder de titel: ‘Floortje Bellefleur’. Het bleek een groot succes en schreef in totaal 34 delen. Hij stopte na ‘Floortje Bellefleur gaat kamperen’. Schrijfster Suzanne Buis heft enkele delen herschreven en nog wat titels aan de lijst toegevoegd. Uiteindelijk zijn er 40 Floortje boeken verschenen.

Advertenties

2 gedachtes over “Nostalgie voor de meisjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s