ROOS. de band ditmaal

De vijf koppige band ROOS. kwam afgelopen zaterdag helemaal vanuit Groningen naar Amersfoort voor een optreden van ruim veertig minuten. Popronde Amersfoort was naast de respectievelijke Nijmegen, Rotterdam, Zwolle, Den Bosch, Leeuwarden en Emmen aan de beurt. Ze leerden elkaar kennen via het conservatorium en zo kwam van het één het ander. Dat ze van het conservatorium komen schept hoge verwachtingen.

De Langestraat bezit een klein, chic eetgelegenheid ‘Hemels’. In de serre, vooraan bij de ingang, staat ROOS. met een drumstel en keyboard tussen wat bankjes gepropt. Vier mannen en natuurlijk Roos, de zangeres, staan zich voor te bereiden op hun optreden. De bassist haalt op een gegeven moment een té grote contrabas -wat het plaatje compleet maakt- te voorschijn voor een té kleine ruimte, maar met een beetje passen en meten komt het goed. De gitarist zit met zijn rug naar het publiek vanwege de rare plaatsing van de bankjes.

Het loopt voller en voller en een kwartier na de aangegeven tijd beginnen ze te spelen. Swingende, jazzy muziek vult de ruimte. Roos zingt vol met emotie het eerste liedje en na een minuut of vier vertelt ze wie ROOS. is. Het opvallendste nummer is de ballad I Don’t Mind. Enkel de gitarist en de zangeres spelen dit rustige nummer. De stem van Roos past helemaal in het plaatje van de band en is zeer zuiver. De toetsenist speelt snel en weet wat hij doet.

Het publiek varieert. De meeste bezoekers zijn tussen de 30 en 50. ROOS. speelt vroeg voor een zaterdagavond en de meeste twintigers gaan pas na elf uur de stad in. Desondanks waren er dan wel weinig twintigers, druk was het wel. Tegen de laatste noten is het in ‘Hemels’ druk. Onder het genot van een wijntje beleeft men ROOS. als achtergrond muziek of als hoofdact. Jammer dat deze manier van uitgaan weinig te vinden is, zeker in Amersfoort. Popronde laat ons hier kennismaken met de andere kant van het uitgaansleven. Hopelijk leert Amersfoort hier wat van.

Al met al vind ik ROOS. erg goed en sfeervol. Ze hoeven het conservatorium gedeelte niet weg te laten in hun begin, want dit is te horen. Een groot pluspunt is dat ze zelf de nummers hebben geschreven en deze van hoge kwaliteit zijn. Ja, lekker jazzsound met een vleugje hedendaagse pop erin. Dat mag meer voorkomen.

Smaakt goed? 11 november speelt ROOS. in Leiden voor het laatst bij Popronde. Of koop het debuutalbum ‘Under the Appletree’ of hun nieuwe CD ‘Happy Go Lucky’. (Helaas niet op vinyl verkrijgbaar.)

Advertenties

2 gedachtes over “ROOS. de band ditmaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s