Museum speeddate sneller dan ooit

AMERSFOORT – “Nog tien minuten!” schreeuwt Milly terwijl een Mondriaandeskundige uitleg geeft over Mondriaans vroegere werk. De twee stewardessen hebben maar een kwartier per museum. Iets te lang in het ene museum betekent straftijd voor het andere.

Molly en Milly staan te wachten bij de OV-fietsenstalling. “Date jij? Haal dan snel een fiets. Als de wekker gaat, vertrekken we. We wachten op niemand.” vertelt Milly terwijl ze met een eierwekker in haar hand staat. Ze tikt met haar voet.  De groep krijgt een OV-fiets te leen om naar de musea toe te fietsen. Molly telt iedereen. “We zijn met z’n twaalven. Onthoud jij dat, Milly?” Dan gaat de wekker. “Is iedereen er?”, schreeuwt Milly gestresst. Molly stapt al op haar fiets en fietst snel weg. “Hup hup hup, we hebben niet alle tijd!”

Op station Amersfoort wordt voor het eerst dit jaar NS Try Out georganiseerd. Op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er activiteiten op station Amersfoort. In andere weekeinden worden er ook Try-outs georganiseerd in andere steden. NS probeert met dit festival de heersende kilte op stations te doorbreken. Er wordt gezorgd voor muziek, eten en kunst. Op vrijdag kun je vanaf het station in een uur vier musea bezoeken in Amersfoort.

De vier musea die worden bezocht zijn KadE, Flehite, Mondriaanshuis en Zonnehof Rietveld. De laatste is gesloten wegens verbouwing en er was geen mogelijkheid om het museum te bezoeken. Dit is niet goed geregeld door de organisatie. Voor de overige drie hebben de kandidaten een kwartier de tijd. Dit blijkt tijd genoeg voor een indruk van het museum. Bij KadE is er een expositie met schaduw, Flehite een geschiedenis tentoonstelling en in het Mondriaanshuis vertelt een deskundige over het vroegere werk van Mondriaan.

Milly en Molly begeleiden de ‘speeddate’ en vrolijkte de boel op. Ze hebben een speciaal groen mantelpakje aan met een bijbehorende sjaal. Ze spelen gestreste en vrolijke vrouwen en dit maakte alles luchtiger. De groep bestaat voornamelijk uit Amersfoorters. Enkelen hebben een museumjaarkaart, maar kiezen toch voor deze rondleiding. Anderen komen nooit in musea. “Ik woon al dertig jaar in Amersfoort, maar ben nog nooit naar musea geweest in Amersfoort. Toen ik in de krant  las dat deze rondleiding werd georganiseerd, besloot ik mee te gaan.” vertelt Carolien Dijksma.

De wekker gaat weer af en Milly krijst dat iedereen de fiets moet pakken. Ze gaan terug naar het station. Onderweg belt Molly de organisatie op en vertelt dat ze het gered hebben. “Zo, heeft iedereen het leuk gehad? We hadden ruim de tijd, volgende keer doen we het nog sneller.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s