Ochtendspits

ZWOLLE – Het perron loopt vol met mensen. Iedereen staat te wachten tot de trein het station in rijdt en om de trein in te stappen. Weg uit de kou en weg uit de regen. Het wordt steeds drukker en mensen staan op om als eerst de trein in te stappen. De trein rijdt het station in en net voordat hij stilstaat krijgt iedereen de drang om nog meer vooraan te gaan staan dan mogelijk is. Mensen die nog het perron opmoeten voegen ze zich bij de mensenmassa, zo wordt het steeds drukker. Rugtassen worden platgedrukt en terwijl de minuten verstrijken raken de reizigers steeds meer gestrest.
De deuren gaan open en voordat de mensen in bewegen komen speelt precies hetzelfde af op het perron als in de trein zelf. De trein zit vol met zwetende mensen die op elkaar gedrukt staan om als eerst de trein uit te stappen. Er ontstaat een kleine opening in de mensenmassa en mensen stappen uit de trein richting de trappen.

Het zijn vooral studenten die het station in Zwolle rond de klok van acht uur passeren. Windesheim ligt op een kwartier lopen van het station en de treinen komen rond dit tijdstip tegelijk aan. De school begint om half negen en tussen acht en negen is het druk op het station en op de weg erna toe. Op het plein achter het station staan vele fietsen, mede van studenten die snel naar school willen. De rest moet het lopend doen.

De hele mensenmassa gaat van het station naar de uitgang en voegt zich samen in de hal onder het spoor. Het is alsof er een rivier van mensen stroomt en tegen de stroom in is bijna onmogelijk. Kleine mensen worden bedolven onder de grote mensen. Iedereen praat en niemand verstaat elkaar, het is er roemoerig. Hoe meer je aan het einde van de tunnel komt, hoe drukker het wordt. Vanaf elk perron voegen meer studenten zich erbij. Aan het eind van de tunnel diffuseert de groep en is de drukte een stuk minder voelbaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s