Boodschappen doen bij Kinderen voor Kinderen

AMSTERDAM – Wie is er niet mee op gegroeid. Kinderen voor Kinderen, een ware nostalgie. Ieder kind van acht zingt vrolijk mee en kent ieder liedje. De 29e editie is niet anders dan de andere, de liedjes zijn weer vol met boodschappen.

Kinderen voor kinderen 2008 opent spectaculair. De spotlights zijn gericht op de jonge sterren. De zangers en zangeressen stralen en wanneer de muziek begint te lopen beginnen ze vrolijk te bewegen op de maat. Ieder meisje glimlacht met een dikke laag make-up op. De jongens hebben een minder dikke laag, want ‘dat is niet stoer.’ De zangeressen zijn allen gekleed in hippe kleding. Ze hebben sieraden om, petjes op, rokjes en gekke shirtjes aan. Ook spat de kleur roze eruit. Iedereen lacht en iedereen is gelukkig.

De organisatie van Kinderen voor Kinderen probeert alles uit de kast te halen om de jongeren te plezieren. Het is te merken dat volwassenen dit regelen, want Ali B presenteert het mede met Jack van Gelder. Ali B staat bekend als een populaire rapper onder de jeugd, maar er is waarschijnlijk iets mis gegaan, want fans van Kinderen voor Kinderen zitten een leeftijdscategorie lager. Terwijl hij door het publiek naar het podium loopt, rapt hij een onverstaanbaar liedje. Het publiek klapt beleefd mee, maar niemand is onder de indruk.

Er komen liedjes voorbij waaraan je echt merkt dat het geschreven is door volwassen, maar wel in een kinderlijke stijl. Zo gaat een liedje ‘Buiten spelen’ over het feit dat het beter is om achter de computer vandaan te komen en buiten met vrienden te gaan spelen. “Dit is veel gezonder en veel leuker”, aldus de achtjarige zanger Gino. Niemand weet of Gino het er mee eens is, hij heeft het maar te zingen. Een meisje zingt over het feit dat ze iets gestolen heeft van een klasgenoot. Ze heeft er zoveel spijt van en belooft het nooit meer te doen. Stelen is namelijk niet goed.

Het is duidelijk wat de schrijvers als uitgangspunt hebben genomen voor het schrijven van de liedjes. Hoe kunnen we de jonge jeugd van tegenwoordig op een leuke wijze de normen en waarden van onze cultuur leren? Maar het werkt. Ieder kind zingt de liedjes mee en dit blijft hangen. Ze hebben geeneens door wat ze zingen, de boodschap sluipt erin. Totdat ze beseffen wat ze zingen en dan zijn ze een paar jaar ouder.

Naast het ‘heropvoeden’ van kinderen, wordt er ook een selectie gemaakt hoe de wereld eruit had moeten zien. Weinig allochtonen, kinderen van goede milieus en mooie nette uitstraling. Ze luisteren goed, ze zingen allemaal mooi en stralen gelukkigheid uit. Ook wordt er van het koor verwacht dat ze speels brutaal in de camera kijken. Er worden grapjes gemaakt door de presentatoren om het luchtig te houden. De meisjes onder elkaar zijn een hechte groep geworden. Ze hangen hele tijd om elkaar heen en blijven maar glimlachen, omdat ze het zo gezellig hebben.

Advertenties

2 gedachtes over “Boodschappen doen bij Kinderen voor Kinderen

  1. Ik vond kinderen voor kinderen vroeger geweldig. En heel eerlijk vind ik het nu nog steeds heerlijk om lekker mee te bleren haha!
    Maar ik heb wel begrepen dat vroeger echt alleen kinderen uit ’t Gooi werden toegelaten, geen idee hoe dat nu is. Dat vind ik dan wel weer erg jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s