Gehaktdag met Prem Radhakishun

Dinsdagmiddag (20/04) kwam ik uit school en settelde ik mij op de bank met een kop koffie en de nieuwe VARA Tv-gids. Ik lees de columns, interviews en bekijk welke films er deze week worden gedraaid. Aan het eind bekijk ik de terugblik van afgelopen week. Meestal staat ‘De Wereld Draait Door’ ertussen, wat ik trouw volg. Dit keer viel mijn oog op een foto van Prem Radhakishun. Dit stukje stond eronder:

“Gehakt
Ruim een halfuur zit Prem Radhakishun rustig (!) te luisteren naar wat anderen over hem te zeggen hebben, maar in de laatste minuten slaat hij terug. Gehaktdag heeft onbelangrijke gasten, de criticasters zijn niet scherp en iedereen zit er maar in de hoop op een schnabbel. ‘Kortom: AVRO een publieke omroep, ga je schamen en stop met dit nietszeggende programma.’ Zo serieus en zo onverwacht raak dat je bij de deelnemende BN’ers de schaamte kunt zien.”

Nou, dat trekt zeker wel mijn aandacht. Ik leg de Tv-gids terug en surf naar uitzendingemist.nl. Snel heb ik de uitzending gevonden en open ik de aflevering. Na 35 minuten heb ik een enorm sympathiek voor Prem gekregen en een nog grotere hekel aan die critici. Een paar mannen denken dat ze grappig zijn, om iemand te kwetsen. We hebben er vier, ik ga ze even langs.
De eerste is Horace Cohen. Een man waar ik enkel het gezicht van ken, dat zegt genoeg. Blijkt dat hij Henkie was, het vervelende kleine joch in familie Flodder. Dat had ik nooit herkend. Verder vertelt Wikipedia mij nog dingen waar ik nooit van gehoord had, dus speciaal is hij niet.
Volgende is dichter Nico Dijkshoorn. De huisdichter van ‘De Wereld Draait Door’. Niet grappig, vreselijke stem en vooral geen identiteit. De man hoort een bijzaak te zijn, en kleine dichter die eens wat leuks verteld in ‘De Wereld Draait Door’. En misschien vinden mensen hem wel leuk, dat zal wel. Dat hij dan nu ineens in zo’n programma als dit zit, gaat bij mij als een slok in het verkeerde keelgat.
Joep van Deudekom kende ik van ‘Familie Van de Ploeg’ waar ik altijd erg om moet lachen. Het is een ouderwets programma wat altijd te zien was in ‘Villa Achterwerk’. Ik had hem na dit sentimentele programma niet meer gezien op de tv, dus het was een verrassing om hem weer te ontmoeten.
Laatste in de lijst is toch het meest tragische punt. Tijl Beckand. De man die zich o-zo-grappig vindt bij de Lama’s. De man die elke keer weer een ‘leuke’ opmerking maakt tijdens ‘Raking the Stars’. Nee, om hem kan ik niet lachen. Er zitten nog wat meer mensen aan de zijkant, maar deze zijn zo teleurstellend en niet interessant dat ik ze buitenwegen laat.

De eerste ronde is met die mensen aan de zijkant die ik niet erg grappig, intimiderend of interessant vond (Hugo Borst en Jan Roos). Begin tweede rond begint het al goed. Het gaat over Prem zijn verleden en als Ruben Nicolai, presentator, een vraag stelt, verbetert Prem hem en vraagt om een paar woorden te definiëren. Tijl Beckand is aan de beurt en kijkt al alsof hij de ronde gaat winnen. Daarna vergelijkt hij Nelson Mandela, Obama en Prem met elkaar. Horace Cohen heeft het gelijk over de stilte van Prem en dat deze intimiderend is. Het is ook wel apart hoe rustig en zwijgzaam Prem zit met zijn notitieblok. Daarna hebben we Joep. Beledigend tot de sterren. Die andere hadden een sarcastisch stukje over Prem, maar Joep scheldt hem grof uit. Prem is een viagra-pil. Kreten zoals ‘Wat is er eigenlijk erg aan euthanasie plegen op mensen die leed veroorzaken’ en ‘Als Prem serieus de politiek in gaat, stel ik voor Volkert van de G. los te laten en dan te roepen ‘Nog een keer! Nog een Keer!” zijn natuurlijk goed gevonden, maar ik vind het wat zielig. Als laatste de grappige en altijd vrolijke Nico met zijn vreselijke stem. Het gaat enkel over de harde stem van Prem. Trouwens, Nico had dan wel geen goede opmerkingen over Prem, maar wel een sterke opmerking over Xander de Buisonjé. ‘Xander, als je nog iets wilt zeggen of iets kwijt wilt, zeg het dan nu, want met Prem erbij is dat onmogelijk. […] Bij Xander maakte dit niets uit, want die lag na twee minuten iemand van de make-up te krikken.’

En dan de ontknoping. Aan het eind van elke ‘gehaktdag’ mag de gast iets zeggen. Dat ging ook zeker nu gebeuren. Prem stond op, pakte zijn notitieblok en het leek net alsof hij het dagenlang had voorbereidt, vertelde hij een verhaaltje. Hij zegt dat de teloorgang van de Avro nog nooit beter gedemonstreerd is dan bij dit programma. Mensen die niets te zeggen hebben worden uitgenodigd en mensen die nóg minder te zeggen hebben bekritiseren dan de gasten. Ondertussen zie je Tijl met een hand onder zijn hoofd flauwtjes lachen. Schaamte is te zien. Prem zegt ook duidelijk dat hij hier enkel is voor geld. Hij verdient er meer mee dan een beginnende politieagent wat hij in een maand verdient. ‘Avro gaat u schamen en stop zo snel mogelijk met die programma. En Ruben Nicolai, misschien moet je maar eens werken voor je geld in plaats van dit soort domme dingen te gaan doen.’ Daarna maakt hij nog reclame voor zijn boek en gaat weer koeltjes zitten. Ondertussen kijken Horace, Joep, Ruben en Nico beschamend.

Onder het googlen naar informatie zag ik dat Joep in zijn eigen column een reportage heeft gemaakt van de opname en beschreef daarbij het gesprek na de opname met Prem. Prem zegt daarin dat hij met moeite zijn lach heeft kunnen inhouden. Verbaasd mij en stelt mij teleur. Meende Prem alles maar, tenminste meende hij alles zo bot en hard als hij het vertelde.

Zie hier de aflevering en oordeel zelf.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s