PVV undercover documentaire roman

Een documentaire roman. Politiek, detective en sluwheid. Je moet wel slim en snugger zijn om undercover te gaan. Maar niet bij de PVV, want dat blijkt niets voor te stellen. 

Het boek gaat over de undercover actie van Karen. Ze werkt bij HP/De tijd en gaat voor dit blad stage lopen bij de politieke partij ‘Partij voor de Vrijheid’ onder leiding van Geert Wilders. Ze solliciteert en na een gesprek wordt ze aangenomen. Wat ik erg vreemd vind, want het enige wat ze bij HP/De tijd hadden aangepast is twee maanden ervoor de colofon aangepast. PVV zal dat toch echt wel gemerkt moeten hebben. Later in het boek blijkt wel dat mensen gegoogled worden.
‘Floor moet een sollicitant voor de gemeenteraad afbellen na een Google-check. “Sorry meneer, u heeft al eerder interviews gegeven en meningen geventileerd via Twitter en wij hebben blanco mensen nodig. Alles wordt bij ons honderd keer uitvergroot, daarom kunnen we geen enkel risico nemen”‘

Karen omschrijft de omgeving van het PVV gedeelte in het Tweede Kamer gebouw. Volgens haar is het de lelijkste vleugel in het hele gebouw. Ieder fractielid heeft zijn eigen kamer met zijn of haar medewerkers en stagiairs. Karen komt onder de leiding van De Roon. Grappig is dat je na dit boek geen debat kan kijken zonder aan de personages in dit boek te denken.

Als je het boek leest kom je erachter dat Wilders zich totaal niet interesseert in zijn medewerkers zonder status. Aan de ene kant logisch, hij kan zich als hoofd van de politieke partij niet over iedereen bekommeren of aardig doen. Een zakenman is toch ook geen beste vrienden met een schoonmaker van zijn bedrijf? Nee, dus daarom is dat niet erg apart. Wat wel apart is dat hij wel een gevulde koek wilt als iemand jarig is. Haha.

Wat opvallende dingen:
Ieder kamertje (fractielid + medewerkers en aanhangsel) roddelt enorm over de andere kamertjes, andere partijen en alles wat je kunt bedenken.
Wilders zijn secretaresse roept je om naar Wilders zijn kamer te komen, waar je eerst langs bewakers moet, dan door het kamertje van zijn secretaresse en dán langs de persoonlijke Wilders bewakers om vervolgens pas in zijn kamer te zijn.
De stagiaires schrijven de speeches van de fractieleden. (Dat is werkelijk waar bespottelijk.)

Meer ga ik niet vertellen, dan kan ik elke alinea wel beschrijven. Het boek is hilarisch om te lezen, goed geschreven met veel spot en humor. Het leest vlot en makkelijk weg. Als je geen politieke interesses hebt kan het een minder geslaagd idee zijn, maar dat moet je voor jezelf uitmaken. Ik begon het 3e les uur en had hem het 6e les uur uit. Hij telt 165 bladzijdes dus dat valt allemaal erg mee.

Mijn exemplaar is voor de aankomende 3 maanden uitgeleend, dus koop hem en leen hem ergens anders. Ik kan je daar niet bij helpen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s