Alleen maar negatief over de dierentuin

Ik vraag mij nou wel eens af hoe het zit tussen de combinatie kinderen en dierentuin. Als je naar de dierentuin gaat zie je vooral ouders met kinderen, eenzame mannetjes of een ouder echtpaar die genieten van de buitenlucht & die kijken náár die jonge echtparen met kinderen en denken terug in de tijd. Maar waarom?

Het begint allemaal met hetzelfde. De traditie en het ingebracht worden van generatie op generatie. Het ik-heb-kinderen-en-nu-moeten-we-naar-de-dierentuin zit gewoon in de mens. Lekker niet-natuurlijk, maar dat past wel bij de niet-natuurlijke dierentuin. Als ouder ben je trots als een pauw en show je elk moment met je kind. Waar kan dat beter dan in de dierentuin. Voor jou is ‘dagje dierentuin’ nu nog een leuke dag, want je beseft nog niet wat voor last kinderen zijn en je bent nog verliefd op je partner (Wat na een paar jaar en wat kinderen verder opgehouden is).

Wanneer begint het kind nou te beseffen dat de dierentuin leuk is? Ik was laatst in de dierentuin en zag kinderen die net uit de baarmoeder kwamen tot kinderen van 15 die mee moesten met hun ouders. Oké, ikzelf ben 18 en ga nauwelijks naar de dierentuin behalve om mensen te kijken of foto’s te maken. (En om koffie te drinken of mijn tijd te verdoen.) Ouders die kinderen meenemen die nog maar een paar maanden oud zijn, is weggegooid geld. Kinderen van een paar maanden vinden een tuin met verschillende bloemen ook al interessant, zover ze onderscheidt ertussen maken. Dus waarom sjouwen met tassen, gezeur met een buggy (want de echte kinderen kunnen meestal niet lopen of ze vallen elke keer en moet je daar op gaan letten…) en veel geld uitgeven alleen maar omdat het leuk voor het kind is? Onzin.

Ook beseft nooit eens iemand dat de dierentuin zielig en commercieel is. Natuurlijk weet ik wel dat de in-kleine-hokje-gepropte dieren ziek zijn, niet in het wild meer kunnen leven of op uitsterven staan, maar als je dan aan de andere kant weer bedenkt dat de dierentuin alleen maar op winst uit is. Grote dierentuin, met veel te veel dieren op veelte kleine m². Veel terrasjes, ijsjes, snoep, troep om kinderen (zie je, wéér die kinderen die zeuren om snoepjes) te lokken. Of om aan het einde van het hele ritje nog eens een leuke cadeaushop neer te zetten die overal een nulletje achter plakken om zogenaamd aan het goede doel te geven.

Dus waarom heb ik eigenlijk een abonnement op de dierentuin? Afschaffen die handel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s