Herman Koch – Het Diner

Wat er in 301 pagina’s gebeurd is dat 2 echtparen gaan dineren in een heel chique restaurant. Paul en Claire hebben een zoon Michel. Serge en Babette hebben 3 kinderen. Rick, Beau (geadopteerd) en Valerie, maar zij speelt geen rol in dit boek. Michel en Rick hebben iets vreselijks gedaan. Na een avondje stappen, wilden ze geld pinnen om nog wat te drinken in een café. In het pinhokje lag een dakloze vrouw. Het stonk er en Michel en Rick waren een beetje een klooien bij de vrouw. De vrouw werd boos en Michel en Rick begonnen voorwerpen het hokje in te gooien. Ook een ‘lege’ jerrycan. Deze vliegt in de fik en de vrouw is op slag dood. Op Opsporing vrzocht blijkt er een camera in het pinhokje gehangen te hebben. Deze heeft alles opgenomen. Dit lees je pas midden in het boek.

Het boek begint dat Paul zich opmaakt voor het diner. Samen met zijn vrouw Claire gaan ze eerst nog wat drinken bij hun stamkroeg om moed in te drinken. Daarna vervolgen ze hun avond naar het restaurant. Ze nemen vast plaats aan hun tafel. Serge en Babette komen binnen en je leest op dat moment dat Serge de broer is van Paul. Serge is lijsttrekker van een politieke partij en wordt misschien gekozen tot minister-president. Vandaar dat hij aandacht trekt in het restaurant. Paul houdt daar niet van, en vind het niet fijn om toe te geven dat hij de broer is van Serge. Ze hebben het over van alles behalve over hun kinderen. Tussendoor vertelt Paul dat hij in Michel zijn telefoon keek en de filmpjes zag. Je weet dus dat Paul weet van de moord. Hij denkt dat Claire het niet weet.

Tot op het punt dat hij merkt dat hij Michels telefoon in zijn zak heeft en naar buiten gaat om te bekijken wat voor sms’jes Michel heeft. Ook luistert hij de voicemail af. Claire blijkt hem gebeld te hebben. Ze zegt dat Michel het vanavond moet doen, en dat papa van niets weet. Als lezer weet je niet wat hier mee bedoelt wordt. Je denkt dat Claire het weet van de moord, en dat ze niet weet dat Paul het weet. Later wordt duidelijk dat Beau Michel en Rick chanteert met de filmpjes, die hij te pakken heeft gekregen, en Claire wilt dat Michel en Rick Beau ‘opruimen’. Pas bij het toetje hebben ze het over de gebeurtenis. Claire geeft aan Paul toe dat ze het al meteen na de moord wist. Michel had haar gebeld om te vragen wat ze moesten doen. Het is niet duidelijk hoe Serge het wist. Babette wist het pas in de autorit naar het restaurant toe. Serge had haar zo laat ingelicht omdat hij bang was dat Babette het niet aankon. Onder het hele diner was Babette verdrietig en stil.

Serge deelt mee dat hij zich wilt terugtrekken. Hij kan er niet mee leven, en is bang dat Rick er ook niet mee kan leven. Ook wilt hij het landelijk vertellen wat Michel en Rick hebben gedaan. Claire, Babette en Paul vinden dit allen geen goed idee, omdat het de toekomst van de jongens beïnvloed. Serge heeft voor de volgende dag een persconferentie gepland. Claire vraagt nadrukkelijk aan Babette hoe laat het is, en pleegt een telefoontje naar huis. Ze doet alsof ze met Michel aan het praten is, om zo later te verklaren aan de vermissing van Beau. Ze heeft het antwoord apparaat ingesproken.Als Serge en Babette naar de kroeg toegaan, om daar nog wat te gaan drinken, blijven Claire en Paul nog even zitten. Claire zegt dat Paul Serge wat aan moet doen zodat hij de persconferentie door kan laten gaan. Enkele terugblikken in het boek gaan erover hoe Paul van school is ‘gestuurd’ doordat hij vaak erg driftig en gewelddadig kan worden. Hij heeft er medicijnen voor, maar deze neemt hij nooit in. Paul vindt dit geen goed idee.In de epiloog lees je een dag na het diner wat er voor de rest is gebeurd. Paul liep naar de kroeg en zag politiewagens en ambulances. Claire bleek Serge in elkaar geslagen te hebben. De vechtpartij is niet beschreven, omdat Paul niet aanwezig was.Serge is geen minister-president geworden, Michel en Rick zijn niet opgepakt en Claire is vrijgesproken.

Mening
Ik heb het boek gekozen, omdat ik Herman Koch een leuke vent lijk te vinden. In ieder geval moet ik altijd heel erg om Debiteuren Crediteuren van Jiskefet lachen. Ook heb ik een paar interviews met hem gelezen en dat sprak mij aan. Dit boek was veel in de publiciteit, maar ik had nooit een idee waar het over ging. Totdat ik een paar verhalen hoorde over dit boek, leek het mij een interessant onderwerp.

Ik ben ontzettend blij dat ik dit boek gekozen heb, omdat ik heerlijk in het boek werd gezogen. Ik begon er aan, en 2 dagen later had ik hem uit. Het is ontzettend spannend, want je wil weten wat er de zonen hebben gedaan en wat de beslissing is van de ouders. Wat Paul en wat Claire nou wist, en wat ze van elkaar wisten, vond ik erg fascinerend.

Herman Koch vertelt dit verhaal met een zeer grappige ondertoon. Zoals het beschrijven van de ‘overdreven’ langdradige verhaal van de gerant, het té dure en chique restaurant en Paul zijn kijk op zijn broer.

Het boek was makkelijk te lezen. Geen moeilijke zinnen, woorden of doordenkers/cryptische uitdrukkingen. De hoofdstukken indelingen waren ook leuk gedaan, vooral door het te combineren met het diner. De hoofdstukken waren niet te lang, en er werd niet langdradig geschreven.

Als ik dit boek moet aanraden, zou ik dat doen aan mensen van alle leeftijden. Het is totaal niet leeftijdsgebonden, al denk ik wel dat iedere generatie leeftijd een andere kijk op het boek heeft. De ouderen zouden geen respect hebben voor de beslissing van Claire, de kritische mening van Paul vinden ze niet gepast en ze prijzen de minister-president hemel hoog. Terwijl de jongeren Paul zijn mening, en schrijfstijl van Herman, lachwekkend vinden en juist wel respect hebben voor Claire haar beslissing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s